Milyen volt a második alkalommal megrendezett kelet-közép-európai országok Health & Fitness csúcstalálkozója?

2023. október 20-án, pénteken a prágai Hermitage Hotelben került sor Közép- és Kelet-Európa országainak második Health & Fitness Summitjára (CEEHFS). A csúcstalálkozón összesen 12 ország közel 100 képviselője vett részt. Inspiráló előadásokkal teli, érdekes programmal készültek a résztvevők a fitnesz szektor aktuális témáival és lehetőségeivel kapcsolatban.
Közép- és Kelet-Európa országainak Fitness Csúcstalálkozóját a Cseh Fitness Kamara elnöke, Jana Havrdová nyitotta meg Michaela Šebelová cseh parlamenti képviselővel közösen. Az első blokk témája a „Hogyan fejlesztjük és mutassuk be a fitnesz szektort”, mint pótolhatatlan partnert az orvosok, a munkaadók, az iskolák és a társadalmi, oktatási és közösségi élet más fontos résztvevői számára. Az első felszólaló Andreas Paulsen, a EuropeActive ügyvezető igazgatója volt, aki bemutatta a EuropeActive „Együtt haladunk előre” stratégiáját a hallgatóságnak.

"Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára a lakosság egészsége szempontjából. A fitnesz szektor kétségtelenül része a civilizációs betegségek elleni küzdelem megoldásának. Nagyon örülünk, hogy EuropeActive által Brüsszelben képviselhetjük az ágazatot a legmagasabb európai szinten és ugyanakkor az egyes országokban olyan nemzeti szövetségek révén, mint a Cseh Fitness Kamara."

Andreas Paulsen, a EuropeActive ügyvezető igazgatója.

Magyarországon naponta 37-en halnak meg mozgáshiányból fakadó megelőzhető betegségekben.

A magyarországi Szekeres Lilla egy nagyon érdekes előadást tartott arról a témáról, hogy Magyarország hogyan próbálja polgárait állami szintű mozgásra ösztönözni. Az „Aktív Magyarország” államigazgatási szerv, amely közvetlenül ösztönözni tudja az aktív életmódot és más állami stratégiák támogatását.

„A 2022-es Eurobarométerből tudjuk, hogy Magyarországon az emberek 59%-a soha nem sportol, 15%-a mondta azt, hogy ritkán. Összességében lakosságunk 74%-áról beszélünk, és ez hihetetlen szám! És ha már ezekről az adatokról beszélünk, a fizikai aktivitás hiánya Magyarországon évente 13 000 halálesetet okoz – 9,7 % közvetlenül a mozgásszegény életmódra vezethető vissza – ez körülbelül napi 37 ember! Ugyanakkor ismerjük a megoldást, ami a fizikai aktivitás. "

Szekeres Lilla, Aktív Magyarország Államtitkárság

Az Aktív Magyarország számos programot és projektet kínál, amelyek elősegítik az emberek mozgáshoz való hozzáférését. Ilyen például az iskolák közötti verseny, ahol a diákok egy alkalmazás segítségével 11 héten keresztül gyűjtik az „aktív perceket”. A legaktívabb iskola anyagi juttatást kap, amelyből sporteszközöket vásárolhat. Nagyon érdekes, hogy ezeket a tevékenységeket a Magyarországon 2011 óta működő, úgynevezett egészségtelen élelmiszerek adójából finanszírozzák (chipsadó). Minden egészségtelen élelmiszert és cukrozott italt árusító céget különadó terhel, amelyből most hozzájárulhat (maximum 10%-ban) az Aktív Magyarország egészséges életmódot támogató tevékenységéhez.

Veronika Všetíčková, a Májbetegek Európai Szövetségének munkatársa a másik oldalról, olyan betegek szemszögéből mutatta be a problémát, akinek az orvosi ellátás részeként fizikai aktivitásra van szüksége.

„A májrákos esetek közel 50%-a megelőzhető, a halálozások 35%-a pedig megelőzhetőek preventív intézkedésekkel és életmód-választással. Ugyanakkor tudjuk, hogy a májbetegségben szenvedő betegek 70%-a azt állítja, hogy nagyon nehéz vagy egyáltalán nem tud olyan rendszeres testmozgást hozzáadni az életéhez, amely javítaná egészségét. Ezt befolyásolhatják a fitnesz területével kapcsolatos előítéleteik, amelyet kizárólag az egészséges lakosságnak szánt területnek tekintenek."

Veronika Všetíčková, a Májbetegek Európai Szövetsége

A csúcstalálkozó résztvevői így hallhatták, hogyan érzi magát az a páciens, aki életmódváltás mellett dönt a fitnesz területén. Annak eldöntésében, hogy egyáltalán elkezd-e edzeni, nem csak az edző a kulcsparaméter, hanem a fitneszközpont teljes környezete, amelybe a páciens belép. Ezért, ha megérkezésekor kellemetlen viselkedést mutató recepcióssal találkozik, nagyon valószínű, hogy nem fogja jól érezni magát új környezetében. Ha egy fitneszközpont tulajdonosa szeretne együttműködni az orvosokkal és pácienseikkel, akkor az egész probléma átfogó megoldásán kell gondolkodnia.

Ha meg akarjuk győzni az inaktív közvéleményt a mozgásról, akkor a marketingkommunikációnkat át kell alakítanunk

Ian Redpath, a The Behavioralist tanácsadó cégtől, amely viselkedéstudományi és közgazdasági adatokat és betekintéseket használ bizonyos problémák megoldására, megosztotta, hogyan lehet megfelelően motiválni az inaktív közönséget a mozgásra, és bemutatta, hogy egyesek miért vonakodnak mozogni, edzeni. Előadásában egy fitneszterem tagság vásárlásán gondolkodó inaktív személy viselkedését, döntéshozatalát igyekezett elmagyarázni.

„Tanulmányunkban az inaktív nyilvánosság számára készült reklámüzenetek különböző vizualitását teszteltük, és a legérdekesebb eredmények között szerepel, hogy az embereknek azonosulniuk kell a képen látható személlyel (szórólap, reklám, közösségi oldalak stb.), ezért marketing szempontból nagyon fontos a megfelelő fotótípus kiválasztása. Az inaktívak az erősebb figurákra reagáltak a legpozitívabban, és fordítva, negatívan a sportos testre. Egy másik jelentős eredmény, hogy az inaktívak szívesebben vásárolnak tagságot, ha az a „Hozzon barátot” kampány részeként kínáljuk, amelyek a közösségi élményre fókuszálnak.”

Ian Redpath, The Behavioralist

Az új generációs edző 8 alappillére

Tomáš Pošvanc a Pošvanc FITNESS-ből, egy fontos szlovák oktatási központból egy új generációs edző 8 pillérét mutatta be. Külön hangsúlyozta a minőségi élethosszig tartó oktatás, a professzionális szemlélet és minden sikeres személyi edző hitelességét.

Számos lengyel fitneszközpont sikeres üzemeltetője, Tomasz Napiórkowski Klubtagsági Ciklus címmel ismertette az új tagok megszerzésének, megtartásának és a korábbi tagok fitneszközpontba való visszajuttatásának marketingeszközeit. A csúcstalálkozó résztvevői értékelték a konkrét gyakorlati példákat és az egyes üzleti stratégiák sikerére vonatkozó adatokat.

A fitnesz szektor, mint „egészségügyi megoldás” megbecsülésének elnyeréséhez és fenntartásához egyértelmű működési standardokat kell bemutatni. Ezt a FITCert európai tanúsítvány biztosítja, amely az EN17229:2019 európai szabványon alapul. A cseh környezetben ez a cseh műszaki szabványként jelent meg: Fitness központok - felszereltségre és a központ működésére vonatkozó követelmények - üzemeltetési és kezelési követelmények. A FITCert tanúsítvány Csehországban is megszerezhető a Cseh Fitness Kamara és a EuropeActive együttműködésén keresztül. Gert-Jan Kšeft, a KIWA tanúsító ügynökség munkatársa elmondta, mennyire igényes a folyamat, és melyek az egyes szakaszai.

"A Cseh Fitness Kamara készen áll arra, hogy minden tagjának maximális segítséget nyújtson ennek az európai tanúsítványnak a megszerzésében, amelyet már számos európai fitneszközpont megszerzett."

Jana Havrdová, Cseh Fitness Kamara

Példák más kelet-közép-európai országok jó gyakorlataira

A csúcstalálkozó programjának harmadik részében más kelet-közép-európai országok jó gyakorlati példáira koncentráltunk. A fitnesz szektor és az orvosok együttműködését a magyarországi Zopcsák László mutatta be.

"Mi itt mindannyian látjuk szektorunkban rejlő hatalmas potenciált mind a megelőző, mind a gyógyító betegellátásban. Az orvosokkal való hatékony együttműködéshez azonban ki kell vívnunk egyenrangú partnerként való elismerésünket és megbecsülésünket. Ehhez alapvető a fitnesz szakemberek minőségi oktatása a Medical Fitness területén. Több éves erőfeszítés után, beleértve a szakmai konferenciák szervezését, a fitnesz szakemberek nyilvántartásának létrehozását, a kormányzati és szakmai intézményekkel folytatott intenzív tárgyalásokat, elindítottuk a hazai Medical Fitnesz Koncepciót."

Zopcsák László, IWI Fitnesziskola

Kent Orrgren megosztotta velünk, hogyan sikerült kialkudni a romániai fitneszszolgáltatások adólevonási lehetőségét. Itt a munkáltatók motiválhatják munkavállalóikat az egészséges életmódra, és ezzel egyidejűleg munkavállalónként akár évi 400 eurót is levonhatnak az adóalapból a fizikai tevékenységeik költségeire. A román állami költségvetésre gyakorolt pozitív gazdasági hatások bemutatása segítette ennek a lépésnek a megvalósítását.

Az utolsó előadó a Cseh Fitness Kamara elnöke, Jana Havrdová volt, aki először mutatta be a fitneszszektort, mint a nemzetgazdaság fontos ágazatát.

"A fitnesz nem csak teremsport, hanem kültéri és digitális is. De sportszer beszállítók is ide tartoznak. Ez egy nemzetgazdasági ág, amely nem függ a sportkörnyezet támogatásától. Nincs szükségünk támogatásokra, hanem kiszámítható és kedvező üzleti környezetet és jó lehetőségeket szeretnénk, a testmozgás társadalmi elismertségét, mely hozzájárul minden állampolgár saját egészségének gondozásához. A fitnesz szektor Európában 63 millió tagot, közel 64 ezer klubot számlál, árbevétele pedig 28 milliárd euró évente."

Ezzel egy időben bemutatott egy több szektort átfogó platformot és az Active Cseh Alapítványt.

"Ami Magyarországon államigazgatási szervként működik, azt mi alulról építjük Csehországban. Rengeteg gyönyörű projektünk van itt, amelyek gyerekeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek stb. szólnak. Ezek olyan gyémántok, amelyek szétszórtak a réten, és nem láthatóak még. Az Aktív Csehország azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összegyűjti ezeket a gyémántokat, elhelyezi egy képzeletbeli nyakláncban, és a társadalom nyakába helyezi őket az aktív életmód motivációs intézkedéseiként."

Jana Havrdová, a Cseh Fitness Kamara elnöke

Hisszük, hogy a CEEHFS 2023 inspiráló volt minden résztvevő számára, és segíteni fogja őket a következő vállalkozásuk fejlesztésében a fitnesz és egyéb fizikai tevékenységek területén!

Tags