Összefogott a fitnesz szakma és az egészségügy!

Egészségügyi területen működő jelentős érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint az IWI Nemzetközi Fitnesziskola hatalmas lépést tett annak érdekében, hogy a fitnesz- és sportszakembereket, valamint a szabadidősport szektort is bekapcsoljuk a lakosság egészségfejlesztésbe.
2023. március 4-én (szombaton), az Elhízás Világnapján „Állítsuk meg az elhízást” elnevezéssel Prevenciós Platformot hoztunk létre és egy közös deklarációt írtunk alá, melynek célja, hogy tudományos és szakmai együttműködést alakítsunk ki az elhízás megfékezésére.

Miért is szükséges a Prevenciós Platform?

Kivonat a Magyar Elhízástudományi Társaság helyzetjelentéséből:

„A platform megalakulásának oka, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő népegészségügyi problémája az elhízásVilágszerte több mint évi 2,8 millió haláleset köthető túlsúly vagy elhízáshoz, az OECD-országokban csaknem minden negyedik ember él elhízással, a felnőttkori elhízás átlagos aránya a 2010-es 21%-ról 2016-ra 24%-ra nőtt, így további 50 millióval emelkedett az elhízással élő személyek száma. A mozgásszegény életmód minden gyermek és felnőtt korosztályban jellemző, a túlzott kalóriabevitel több mint 20%-kal nőtt az elmúlt 50 évben. Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással.

A plusz kilók egyre nagyobb pénzügyi terhet rónak az egyénre és az egészségügyi rendszerekre, évente mintegy 70 milliárd euróba kerül csak az Európai Unió számára az egészségügyi közvetlen költségek és a munkából való távolmaradás miatt. Az elhízásból adódó közvetlen egészségügyi költségek 39%-kal, a közvetett egészségügyi ráfordítások mintegy 30%-kal növelik az egészségügyi alapok kiadásait. Prognosztizált számítások azt mutatják, ha az európai kormányok a testsúly problémából adódó többlet egészségügyi ráfordításra elkülönített összes meglévő és jövőbeli forrást a legköltséghatékonyabb kezelési módszerekre fordítanák, egyes országok egészségügyi alapjai akár 60%-os megtakarítást elérhetnének.

Az Elhízástudományi Társaság legújabb vizsgálatai 2020-2022 között ismét az elhízás előretörését mutatják. Az országos lakossági felmérés összehasonlító adatai a pandémiás időszakban a megelőző évek átlagaihoz képest jelentősen emelkedő előfordulást mutatnak, különösen a fiatal felnőtt korcsoportokban. Az elhízás előfordulása a Covid-19 megbetegedéssel és halálozással szoros összefüggést mutat különösen a 18-45 éves korosztályban. A Covid fertőzésben elhunytak között a súlyos fokú elhízás diagnózisa jelentős arányban jelen van, lényegesen meghaladva a lakossági adatokban észlelt BMI 35 kg/m2 feletti gyakoriságát.

Az elhízás emelkedő trendje új kezelési stratégiákat tesz szükségessé.

Megfelelő stratégiával kell rendelkezni az elhízás problémájával kapcsolatban, valamint nemzeti tervvel és ütemezett végrehajtására szánt erőforrásokkal. A nemzeti stratégiának túl kell mutatnia egy-egy önálló célkitűzésen, ki kell terjedjen az elhízás holisztikus szemléletű megelőzésére és az egészségügy keretei között történő kezelésére.”

A célkitűzés megvalósítása érdekében elhatároztuk, hogy:

 • Összehangoljuk tevékenységeinket az elhízás megelőzése és kezelése területén
 • Közreműködünk az elhízásra irányuló tudományos és szakmai programokban
 • Koordináljuk szakmai ajánlásainkat a határterületeket érintő kérdésekben
 • Együtt gondolkodunk konszenzust igénylő tudományos, szakmai és népegészségügyi kérdésekben
 • Közösen kezdeményezünk egészségpolitikai lépéseket a célkitűzés érdekében

Az aláírók, és a képviselt szervezetek:

 • Dr. Halmy Eszter, Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
 • Dr. Barna István, Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrológiai Társaság elnökségi tagja
 • Antal Emese, TÉT Platform szakmai vezetője, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnökségi tagja
 • Balogh Ildikó, Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága elnöke
 • Dr. Balogh Zoltán, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke
 • Kubányi Jolán, Táplálkozástudományért Alapítvány elnöke
 • Szűcs Zsuzsanna, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
 • Dr. Zopcsák László, IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapító, ügyvezető

Fontos eredmény számomra, hogy az "Állítsuk meg az elhízást!" Prevenciós Platform a hazai lakosság egészségfejlesztésre irányuló tudományos hátterével támogatni tudja a lakosság fizikai aktivitásának és fittségi állapotának növelését célzó „Nemzeti Aktív Életmód/Szabadidősport Stratégia 2030” programot.

Miért fontos ez számodra edzőként, fitnesz terem üzemeltetőként? Mert elindult egy eddig nem tapasztalható kooperáció, mely lehetővé teszi, hogy az egészségfejlesztési folyamat része légy, hozzáférve az eddig érinthetetlen speciális célcsoporthoz. Ezt a MES (Medical Exercise Specialist - Medical Fitnesz Szakértő) képzésünkkel értük el, mely biztosítja az átjárást, összefogást a medicina és a sporttudományok között. Kizárólag az IWI-MES edzőként! Mert ennek a kurzusnak szavaztak bizalmat az egészségügyi szakmai szervezetek elnökei, bennetek bíznak, nektek hisznek, hogy tartjátok a kompetencia határokat, és a referenciahálózaton belül együtt tudtok tenni a leromlott állapotú hazai lakosság egészségfejlesztésért! a közösen aláírt deklaráció képvisel.

Rendkívül hálás vagyok mindenkinek, hiszen az elmúlt két évtizedem szakmai igyekezete öltött testet tegnap ebben a szignált dokumentumban. Köszönöm kollégáimnak, akik támogattak mindebben, az egészségügyi szakmai szervezetek vezetőinek, akik bizalmat szavaztak és elfogadták a kéznyújtást, az IWI-nél végzett fitnesz szakembereknek, akik elismerésre méltó módon végzik feladatukat.

Így együtt eredményesebbek lehetünk a prevencióban, és erre most mindennél nagyobb szükség van, mert az elhízás járványszerű méreteket öltött hazánkban, társulva rendkívül sok egészségügyi rizikófaktorral, Magyarországot rendkívül sérülékennyé téve szocioökonómiai szempontból is.

Tags