Edzősködés végzettség nélkül? Jogi, vagy etikai kérdés?

Tisztelt MFESZ!

Mit tegyek, ha valaki személyi edzőnek vallja magát, kondi teremben hirdeti a szolgáltatását, és semmilyen végzettsége nincs e szakirányban? 

Várom válaszuk!

Üdv! R.T.

Egyre több hasonló kérdést kapunk az MFESZ (Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség) fórumokon és a végzett hallgatóinktól is. A fenti kérdés az MFESZ Facebook oldalára érkezett. El lehetne intézni azzal is, hogy ne törődj vele, végezd jól a dolgod és úgy is téged választanak a kliensek, vagy széttárni a kezünket, hogy bizony erre nincs ráhatásunk. Érdemes azonban körüljárni a témát, mert ugyan a fitnesz iparban is (hasonlóan a természetgyógyászathoz) egyre csökken a „sarlatánok” száma a megfelelő végzettséggel rendelkezőkhöz képest, még mindig jelentős számban praktizálnak olyan „edzők”, (az egyszerűség kedvéért legyen a nevük Muscle Joe) akik nem rendelkeznek a hatályos rendeletekben előírt végzettségekkel. Amellett, hogy ez etikailag is káros, komoly versenypiaci hátrányt okozhat a pénzt, energiát, időt tanulmányaikba invesztáló szakemberek számára, felveti a fogyasztó megtévesztését, s ezek a tények már jogi kategóriába is tartozhatnak.
Tom Platz "The Golden Eagle" vagy "The Quadfather" bemutatót tart egy amerikai fitnesz iskola kurzusán, melyen én is részt vettem.

A részletes válaszadás előtt nem árt kicsit pontosítani a dolgokat.

Az a tény, hogy valaki nem rendelkezik a személyi edzéshez szükséges végzettséggel, - bármily meglepő - önmagában nem teszi őt jogilag alkalmatlanná a tevékenység ellátására. (lásd a részletesebb indoklást lentebb) Természetesen kell, hogy rendelkezzen valamilyen sportszakirányú végzettséggel az edzői munka végzéséhez, melyet a hangzatos nevű „Sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékéről” a kormány 157/2004. (V.18) Korm. rendelete (2. §) alá tartozó kategóriában találhatunk. 

Ráadásul, a szabadidősport területén azok a gazdasági társaságok, (fitnesz klubok, jóga stúdiók, személyi edző, crossfitnesz-szerű termek, stb...!!!) amelyeknek a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény alapján bejegyzett fő tevékenysége „93.19. Egyéb sporttevékenység”, „93.29. Máshová nem sorolható egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység” vagy „96.04. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás”, egészségmegőrző és sportszakmai tanfolyamok vezetésére munkaszerződést, megbízási szerződést csak olyan személyekkel köthetnek, akik sportoktató, sportedző, ………….. fitness instruktor, gyermekkori mozgásprogram-vezető, ……………….. személyi edző, ……………………. szakirányokban, szakedző, okleveles szakedző, testnevelő tanár, okleveles testnevelő tanár, okleveles gyógytestnevelő tanár vagy gyógytornász képesítéssel rendelkeznek.

Kivonat a rendeletből:

15. Sportszervezeteknél, fitness termekben, táncklubokban, továbbá szabadidőközpontokban és művelődési házakban fitness programok szervezése és vezetése

sportedző (a sportág megjelölésével) (k), rekreációs mozgásprogram-vezető következő szakirányai: animátor (r), fitness instruktor (r), gyermekkori mozgásprogram-vezető (r), személyi edző (r), szenior tréner (r); szakedző (f), okleveles szakedző (f),táncpedagógus (f), testnevelő tanár (f), okleveles testnevelő tanár (f), testnevelő tanár-egészségtan tanár (f), okleveles gyógytestnevelő tanár (f), rekreáció-szervező (f)

18. sportszervezeteknél, sportlétesítményekben, szabadidőközpontokban és művelődési házakban – az egyéni vagy kis közösségi edzésvezetés szakértőjeként – edzések tervezése és közreműködés azok végrehajtásában, a résztvevők egészséges életvitelének kialakításában sportedző (a sportág megjelölésével) (k), rekreációs mozgásprogram-vezető következő szakiránya: személyi edző (r); szakedző (f), okleveles szakedző (f), táncpedagógus (f), testnevelő tanár (f), okleveles testnevelő tanár (f), testnevelő tanár-egészségtan tanár (f), okleveles gyógytestnevelő tanár (f), rekreáció-szervező (f)

19. sportszervezeteknél, sportlétesítményekben, szabadidőközpontokban, művelődési házakban, idősek klubjában, fitness termekben, szabadidős programszervező cégeknél és vállalkozásoknál a testedzés és a sportolás eszközrendszerének alkalmazásával életminőség-javító foglalkozások szervezése és vezetése sportedző (a sportág megjelölésével) (k), rekreációs mozgásprogram-vezető következő szakirányai: személyi edző (r), szenior tréner (r); szakedző (f), okleveles szakedző (f), táncpedagógus (f), testnevelő tanár (f), okleveles testnevelő tanár (f), testnevelő tanár-egészségtan tanár (f), okleveles gyógytestnevelő tanár (f), rekreáció-szervező (f)

Természetesen a végzettség megszerzése kötelező, és a sportvállalkozások kizárólag ilyen személyt foglalkoztathatnak, de az adott hirdetés formája, (mely pl személyi edző szolgáltatás igénybevételére buzdít) és egyéb körülmények ismerete nélkül nehéz állást foglalni, hogy jogilag mikor érhető tetten az adott vállalkozás, vagy edzői munkát végző egyén. A fitnesz termek sokszor ki is használják a jogi kiskapukat. 

Azonban, ha Muscle Joe önmagát személyi edzőnek hívja, és a laikus fogyasztó számára ezzel azt a látszatot kelti, hogy ő rendelkezik ezen munkájához személyi edzői képesítéssel, akkor a fogyasztót ő megtéveszti, aminek vannak hatósági követelményei.

És itt jön a csűrcsavar: Ha Muscle Joe személyi edzést vállal, de nem állítja azt, hogy ehhez a tevékenység elvégzéséhez szükséges szakmai ismeretekkel rendelkezik, akkor a fogyasztót nem téveszti meg, tehát a tevékenység nem szakértő általi elvégzése sem von maga után fogyasztóvédelmi következményeket. És ez az a tény, mely miatt nem lehet jogilag felelősségre vonni. Ráadásul még az is elképzelhető, persze ez ritka mint a fehér Zorró, hogy végzettség nélkül is egész jó személyi edző a mi M. Joe-nk, mert millió szakkönyvet elolvasott, hosszú évek óta tart edzéseket, ráadásul önmagát is edzi (ez sem hátrány a hitelességhez). Az is lehet, hogy valahol legbelül szívesen elvégezne valami tanfolyamot, de valamilyen okból derogál neki az iskolapadba ülés, meg külső kényszere sincs, hiszen eddig senki nem kérte rajta számon a végzettségét.

Ez olyan jogi kérdéskör, ami a továbbiakban a körülmények részletes ismerte nélkül biztonságosan nem dönthető el, fogyasztóvédelmi kérdésben azonban ebben az esetben bárki fordulhat az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz, amelyről a legközelebbi kormányablakban adnak részletes tájékoztatást.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a személyi edző szolgáltatást egy edzőterem mint vállalkozás hirdeti, úgy számára kötelező az, hogy az általa foglalkoztatott (és itt nem kizárólag munkaviszonyra gondolunk) trénerek valamilyen módon a szakmájuk ismeretéről tanúbizonyságot tegyenek – hivatalos vizsgával, továbbképzésekkel, bizonyítvánnyal igazolva azt. Amennyiben ezt nem teszik, és ezt a szolgáltatást a terem szolgáltatásába beépítik, vagy feláras szolgáltatásként nyújtják, úgy az már felveti a fogyasztók megtévesztésének kérdését, amely mindenképpen hatósági vizsgálatra érdemes.

A hatóság első esetben csak eltilt a tevékenység ilyen gyakorlásától, és felszólít annak abbahagyására, amennyiben ezen tiltó határozatára nem reagálnak, úgy természetesen bírságot – akár többszörösen alkalmazva – is kiszabhat.

Mit tehet a fogyasztó (fitnesz termi vendég, kliens), aki igénybe veszi ezen szolgáltatásokat és elégedetlen a minőséggel?

Nos először is kérheti  azt, hogy a terem – amennyiben ő adja a trénert – biztosítson számára megfelelő képzettséggel rendelkező személyi edzőt. Amennyiben erre  a terem nem hajlandó, úgy kérheti a megváltott bérlet, vagy jegy árának leszállítását. Ezt természetesen a teremtől és a magánszemélytől is kérheti – akár úgy is, hogy az edzést továbbra is a trénerrel folytatja. Persze annak mérlegelésével, hogy a nem megfelelő segítővel végzett edzésnek egyéb jogi kockázatai  is lehetnek – pl.: szakszerűtlen edzői tanácsokból származó sérülés, vagy egészségromlás. Amennyiben a hozzá nem értő személlyel folytatjuk az edzést (ezt hívják kontár szerződésnek), úgy kitesszük magunkat annak, hogy a rossz tanácsokért és hanyag munkáért az edző semmilyen felelősséggel nem tartozik, hisz magunk is tudtuk, hogy nem ért ahhoz, amit csinál.

Amennyiben tehát a megfelelő árra lecsökkentett szerződés továbbra sem áll arányban a hirdetett szolgáltatásra, akkor elállhatunk a szerződéstől, és a pénzünk ebben az esetben – természetesen a már igénybe vett szolgáltatás ellenértékének arányos csökkentésével – visszajár.

Fontos, hogy ezeket a hercehurcákat megelőzendő a vendég mindenképpen tájékozódjon az általa kiválasztott edzők és termek minőségéről, és arról, hogy ott valóban a munkájukat magas szinten végző sportszakemberek, és korrekt kiszolgálás áll a rendelkezésre.

Azaz, hogyha én holnap megbízom fitnesz terem üzemeltetőként Muscle Joe-t, - mert izmos és magabiztos - aki kiírta a teremben hogy MUSCLE JOE SZEMÉLYI EDZÉST VÁLLAL, akkor az egy érvényesen létrejövő szerződés lesz. A szerződés akkor valósít meg hatóságilag értelmezhető jogsértést, hogyha ezt Muscle Joe gazdasági haszonszerzés céljából mint szolgáltatást nyújtja nekem, ergo ő szolgáltató lesz, én meg fogyasztó. Termek esetén a jogsértés egyértelmű, de konkrétan nem lehet megmondani, hogy általánosságban egy hirdetésnek milyen következményei vannak. Mi van akkor, ha Muscle Joe csak tanácsot ad személyi edzés alatt, nem dolgoz ki edzéstervet, csak elmondja, hogy akkor fújd ki a levegőt, mikor kinyomod a súlyt, illetve hogy melegíts be előtte, vagy hogy a pulzusod legyen 120 és 140 között? Ebben az esetben vajon egyértelmű, hogy ez személyi edzői tevékenység-e?

Meggyőződésem a jelen hazai viszonyokat ismerve, hogy a sportvállalkozások ezer és egy kibúvót tudnának találni az említett jogi kötelezettségek alól. Kizárólag jogi eszközökkel nem lehet rendet teremteni ott, ahol ennyire kezdetleges szabadpiaci viszonyok uralkodnak.

Mindaddig persze nincs is gond, amíg egy műhibaperekben járatos vendég be nem perli az edzőt és a fitnesz termet, kiváltképp, ha egészségkárosodás is bekövetkezett. Ez a mi szakmánkban pedig előfordulhat. (Nyugat Európában, USA-ban, sőt Ausztráliában is egész iparág épül a fitnesz szektort érintő perekre, jogi vitákra. Pl: https://www.lawyersandsettlements.com/articles/back_neck/interview-back-neck-injury-lawsuits-2-18069.html, http://legal123.com.au/how-to-guide/legal-guide-personal-trainers/

Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy meghúzódott izom, derékfájás is adhat alapot arra, hogy a munkaképtelenségből származó jövedelem kiesés miatt jogi lépésekhez folyamodjon a kliens. Nem is beszélve az ettől komolyabb esetekről, amikor egy bizonyíthatóan szakszerűtlenül végzett edzésből adódó túlterhelés miatt kórházi kezelésre szorul az illető, vagy extrém esetben elhalálozik pl. egy kamrafibrilláció miatt. Nem véletlen, hogy a nálunk fejlettebb fitnesz iparral rendelkező országok szolgáltatói (termek és az edzők is) kötelező felelősségbiztosítással rendelkeznek. Az EREPS-be (Európai Fitnesz Szakemberek Hivatásos Regisztere) csak olyan edzők tartozhatnak, akik a megfelelő szakmai végzettséggel és EQF (Európai Képesítési Keretrendeszer) besorolással rendelkeznek. (Lásd korábbi blogbejegyzéseimet erről) A fegyelmezett, összetartó, sztenderdizált fitnesz szektor iskolapéldája a Brit UKREPS szakmai regiszter, melynek 30 000 edző a tagja. Kénytelenek is, hiszen csak így kapnak munkát. Ott egy Muscle Joe nem rúg labdába, úgy értem nem nyom fekve.

Az egyik megoldás tehát itthon is egy olyan erős, az EREPS-hez tartozó magyar szakmai edzőregiszter üzemeltetése, melyet az iskolák, a fitnesz termek és a sportszakhatóságok is elismernek, támogatnak. Ide, csak olyan fitnesz szakemberek kerülhetnének be, akik rendelkeznek a hatályos rendeleteknek megfelelő végzettséggel, felelősségbiztosítással, és tartanák magukat a viselkedést, magas színvonalú szolgáltatást rögzítő etikai kódexhez. A regiszterben található edzők biztosítékot jelentenének a fitnesz termeknek és a vendégnek is, továbbá az edzők számára is szakmai és marketing előnyöket jelentene. Nem kellene kormányablakhoz, hatóságokhoz fáradni, előbb utóbb, Muscle Joe maga is szeretne bekerülni, hiszen egyébként beszűkülnének a munkavállalási lehetőségei.

Ehhez azonban szükség lenne a hazai fitnesz szektor szereplőinek összezárására, a rövidtávú gondolkodást (nem baj hogy Muscle Joe -nak nincs végzettsége, úgyis alkalmazom, mert így olcsóbb) felváltó stratégiai szemléletre, mely a magasabb szolgáltatási színvonalat tűzi ki célul. S ennek várható hatása nem csak az lenne, hogy a mi Muscle Joe-nk vagy visszamenne biztonsági őrnek, vagy elindulna az önképzés rögös útján, hanem az is, hogy a vendégek nagyobb bizalommal lennének irántunk, többen választanák a fitnesz edzést mint szolgáltatást, növekedne a fitnesz ipar penetrációs rátája (többen járnának edzeni!!!), s végső soron ez közös érdeke a hazai fitnesz szektor összes szereplőjének, legyen az edző, vendég, fitnesz menedzser, vagy tulaj!

Tags